Kommer til årsmøtet
Tove Midtbø skal holde hovedforedraget.
Da Tove Midtbø fikk MS (multippel sklerose) reagerte hun med sorg og med en følelse av nederlag fordi hun innså at hun ikke ville klare jobben som lærer lengre.
Samtidig følte hun diagnosen som en lettelse over endelig å få svar på hvorfor det hadde skjedd så mye rart med kroppen hennes de siste årene.
– Det var da jeg bestemte meg for at MS-diagnosen skulle brukes til noe, sier Tove Midtbø.
«Fra arbeidsmaur til ufør»
Hun bestemte seg for å lage et foredrag der hun ønsket på fortelle om den lange og rare veien med prosessen det er å få en kronisk sykdom.
To og et halvt år senere var foredraget, som hun har laget i samarbeid med mannen sin, Nils Martin Brandvik, en realitet.
Foredraget har hun kalt «Fra arbeidsmaur til ufør».
Dette foredraget kan du få høre på likeperson- og årsmøtet til Norsk Dystoniforening på Olavsgaard 20.–21. april 2024.
– Falt pladask
Leder i Norsk Dystoniforening, Johan Arnfinn Warvik, «oppdaget» Tove Midtbø på frokost-TV. Han skjønte med en gang at hun hadde et budskap som vi dystonikere kan ha nytte av å høre.
– Det jeg falt pladask for var måten hun hadde taklet situasjonen på — å snu det negative til noe positivt. Foredraget hennes er laget i en humoristisk form, sier Johan Arnfinn som mener de som kommer til Olavsgaard i april har noe å se fram til.
– Brutal overgang
Før hun ble kronisk syk hadde Tove Midtbø alltid vært glad i å jobbe.
Etter 20 år som journalist i NRK og 15 år som medielærer var jobben blitt en del av identiteten til henne.
– Overgangen fra ivrig arbeidsmaur til ufør var brutal. For hvem er jeg nå? – Hei, jeg heter Tove og er ufør… Jeg er jo ikke sykdommen min.
Dette er noe av det hun snakker om i foredraget.
Mannen henne Nils Martin Brandvik er en like stor del av foredraget som henne selv. Han jobber med animasjoner og grafikk og video.
– Krevende å bli syk
– Vi har laget foredraget både morsomt og overraskende i tillegg til at jeg snakker om alt du møter i prosessen med å få en kronisk sykdom. Å bli syk er ganske krevende, det er ikke måte på alt du skal klare å håndtere. Foredraget passer for alle og mange vil sikkert kjenne seg igjen, også ansatte i helsevesenet og i NAV, sier Tove Midtbø, ifølge presentasjoner hun har skrevet på nett.
Av de mange gode tilbakemeldingene hun har fått lyder én slik: «Jeg jobber fortsatt med å godta at jeg er ufør, men etter foredraget ditt i kveld ble det faktisk lettere for meg».
Tekst: Vidar Bjørkli
PS! Frist for påmelding til årsmøtet er 10. mars 2024. I god tid før fristen vil vi ordne det slik at du kan melde deg på og betale egenandeler via nett. Sjekk også siste utgave av medlemsbladet vårt Dystoni-nytt.