Therese Bohne fra Merz stilte som kasus for Johanna Blom.

– Fantastisk fine tilbakemeldinger

To vellykkede kurs i fysioterapi ved dystoni avviklet i henholdsvis Bergen 3. oktober og Trondheim 4. oktober.

3. oktober gjennomførte gjennomførte Norsk Dystoniforening, Merz Therapeutics Nordics AB sammen med Haukeland Universitetssykehus kurs for fysioterapeuter. Det gikk av stabelen ved Bergen Børs Hotel.

Som arrangører stilte Johanna Blom Skåne US, Therese Bohne fra Merz og Johan Arnfinn Warvik fra NDF.

Kurset omfattet:

  • • Dystoni: definisjon, klassifikasjon og behandling
    • Cervikal dystoni: mønster og anamnese
    • Fysioterapeutisk analyse av cervikal dystoni
    • Cervikal dystoni og fysioterapeutisk behandling
    • Hjemmetreningsprogram

Til sammen deltok 14 fysioterapeuter. På grunn av en pågående influensaepidemi ble det dessverre forfall på en del av de påmeldte, men de 14 som deltok var veldig motiverte.

Fysioterapeut Johanna Blom arbeider til vanlig ved Skåne Universitetssjukehus, nevrologisk avdeling. Hun har spesialisert seg på behandling ved diagnosen dystoni, og har gjennom en årrekke holdt kurs for andre fysioterapeuter. NDF har brukt henne helt fra kursrekken fra 2014 og ved flere anledninger senere.

Sammen med Dystonia Europe og Boston Scientific Foundation har hun også utviklet en APP for hjemmeøvelser. Her kan alle fysioterapeuter bli medlem og få tilgang til over 115 forskjellige øvelser. Tilgangen er kostnadsfri, og det koster ingen ting å bruke den. Dette er et fantastisk hjelpemiddel og mange fysioterapeuter har allerede tatt verktøyet i bruk. Hun holder også kurs i mange andre europeiske land.

Fanget sine kursdeltakere

Med sin kunnskap og sin utrolige gode formidlingsevne, fanger hun lett sine kursdeltakere. I Bergen var deltakerne med hele tiden og stilte spørsmål og kom med innspill. Therese Bohne fra Merz fungerte som kasus for demonstrasjon av de forskjellige forslag til øvelser.

Sammen med videoer fra pasientkasus fra sin praksis kunne alle få en god forståelse av gjennomføringen. Deltakerne kom med fantastisk fine tilbakemeldinger på kurset som ble arrangert ved Bergen Børs Hotel.

Høyt engasjement også i Trondheim

Etter avsluttet kursdag i Bergen 3. oktober gikk turen videre til Trondheim og Scandic Nidelven Hotel. Her ble kurset arrangert av Norsk Dystoniforening og Merz Therapeutics Nordic AB. Nytt kurs ble rigget og her deltok også 14 fysioterapeuter.

Selv etter en lang dag med kurs og reise var Johanna Blom allikevel fullt inspirert og gjennomførte en ny dag med samme engasjement. Deltakerne var minst like engasjerte og fikk svar på alle spørsmål som ble stilt.

Privat praksis

Denne gangen ble det lagt stor vekt på å invitere deltakere i privat praksis, i tillegg til de fra sykehusene. Fysioterapeuter som kan være tilgjengelige for alle pasienter i distriktene også.

Listen som ligger på våre nettsider, vil bli oppdatert med alle nyutdannede og hvor pasienter kan søke de opp.

Kursene ble i sin helhet finansiert av Merz Therapeutics Nordics AB. NDF er veldig takknemlig for støtten til disse arrangementene og det gode samarbeidet vi har hatt. Håpet er å kunne gjennomføre flere liknende kurs i 2025 andre steder i landet. Invitasjoner vil bli utsendt til alle fysioterapeuter i de aktuelle områdene.

Tekst og foto: Johan Arnfinn Warvik